top of page

Digitale Basisvaardigheden

2.1 Hardware.

 

2.1.1 De docent toont aan diverse hardware te kunnen benoemen, aansluiten en bedienen. 

 

Tijdens mijn lessen maak ik gebruik van een Digiboard en/of beamer. Zo kan ik bijvoorbeeld een filmpje of een presentatie die bij mijn lessen ondersteunen projecteren. Voor presentaties gebruik ik PowerPoint of Prezi. Het Digiboard en de beamer gebruik ik in combinatie met de computer. Hiernaast is een certificaat te vinden van de cursus ActivBoard die ik gevolgd heb. 

 

Zelfgemaakte foto's met mijn camera zet ik via een kabeltje op mijn laptop, ik gebruik hier het programma iPhoto voor, daar komen al mijn foto's in te staan. De foto's die ik met mijn mobiele telefoon maak komen via WIFI op mijn laptop te staan. Wanneer mijn laptop en mobiele telefoon met hetzelfde WIFI netwerk verbonden zijn worden de foto's automatisch gesynchroniseerd. Op de home pagina van dit portfolio is een zelfgemaakte foto te zien. In het eerste jaar van mijn opleiding heb ik de cursus filmen opnemen en monteren gevolgd, hierin heb ik geleerd hoe ik filmpjes kan maken en kan monteren. Hiernaast is het certificaat hiervan te vinden. 

 

Ik weet wel hoe ik leerlingen interactief kan laten werken met behulp van Socrative, ik heb dit alleen nog niet uitgevoerd in mijn lessen. Er was hier geen mogelijkheid voor. 

 

 

2.2 Software.

 

2.2.1 De docent toont aan over algemene kennis van ICT te beschikken en de vaardigheden ten aanzien van bestandsbeheer te beheersen. 

 

Bestanden beheer ik in een mappen structuur, hiernaast is een schermafbeelding te zien. Niet alles komt altijd netjes in een mapje terecht, maar door de zoekfunctie op mijn laptop heb ik bestanden altijd zo weer gevonden. Afgelopen periode heb ik de cursus Timemanagement gevolgd van Alvar van Rijn en hij vertelde ook dat het lang niet altijd nodig is om alles maar netjes in mapjes te stoppen. Dit kost vooral veel tijd, terwijl je met je zoekfunctie op je computer of laptop iets zo gevonden kan hebben. Zo heb ik nu ook mijn mailbox ingedeeld. Mijn mailbox bestaat uit vier mapjes. 'Archief' hierin staat alles wat ik wil bewaren, 'Wachten op' hierin is alles te vinden waar ik op wacht, bijvoorbeeld antwoord op een mailtje, het derde mapje is 'misschien ooit' wanneer ik een mailtje krijg met een goede tip kan ik deze hierin plaatsen, wie weet gebruik ik deze nog een keer (misschien ooit) en mijn vierde mapje is 'Leesvoer' hierin staan leuke dingen om eens terug te lezen. 

 

Om leerlingen bewust te maken van de gevaren op internet heb ik een filmpje gevonden waarin je kunt zien hoe mensen en bedrijven je volgen op internet. Het filmpje is helaas niet als filmpje toe te voegen, maar dit is de link naar de website, https://decorrespondent.nl/66/Big-Business-is-watching-you/2029896-e8c5e76e.

 

 

2.2.2 De docent toont aan dat hij de vaardigheden beheerst om met software effectieve samenwerking en communicatie tot stand te brengen. 

 

In jaar 3 zijn we met de hele klas naar Istanbul geweest, om de foto's te delen hebben we een Dropbox aangemaakt. Helaas is door de hoeveelheid foto's mijn Dropbox alweer vol. Ik heb besloten om een hardeschijf aan te schaffen, zo kan ik de foto's en bestanden op mijn harde schijf zetten en kan ik mijn Dropbox gebruiken om recente bestanden op te slaan. Zo heb ik mijn bestanden niet alleen op mijn laptop, maar kan ik ze overal openen waar ik maar wil. 

 

Voor mijn minor op het Van Hall heb ik heel fanatiek samengewerkt met een groepje die heel divers was. Zo zaten er twee mannen bij die de deeltijd opleiding deden, een student van de opleiding Toegepaste aardrijkskunde en ik volgde de module voor mijn minor. We hadden allemaal verschillende roosters, hierdoor was het afspreken op school lastig. We hebben toen veel gebruik gemaakt van Skype, we gebruikte groepschats en we belden via Skype met vier personen in 1 gesprek. Ik wil dit in de toekomst vaker gaan gebruiken, ik wil bijvoorbeeld een vergadering op Skype plannen.

 

 

2.2.3 De docent toont aan dat hij kan omgaan met standaard kantoortoepassingen: tekstverwerkers, spreadsheetprogramma's en presentatiesoftware. 

 

Wanneer ik een verslag maak, maak ik altijd gebruik van de functie om automatisch een inhoudsopgave te maken. Dit heb ik ook gedaan in mijn laatst gemaakte verslag, P-taak 6, hiernaast te zien. Op pagina 2 is de inhoudsopgave te zien. Wanneer een verslag erg lang is en wanneer ik veel bronnen gebruik, maak ik ook gebruik van een automatische bibliografie. In een schermafbeelding hier onder laat ik zien hoe ik dat doe. 

 

 

In mijn lessen gebruik ik vaak een filmpje om de stof duidelijker te maken. Er zijn verschillende manieren hoe ik een filmpje start, het ligt dan vaak ook aan de les eromheen. Wanneer het een kort filmpje is verwerk ik hem vaak in de presentatie die ik bij mijn les gebruik, dit heb ik ook gedaan in de schermafbeelding hiernaast. Ik heb een filmpje geplakt in de Prezi die gaat over migratie. 

 

Voor sloeproeien gebruiken wij een Spreadsheet om te kunnen zien wie wanneer aan de beurt is om te gaan roeien, hoe het precies werkt weet ik niet. Maar ik kan er wel gebruik van maken. 

 

 

2.2.4 De docent toont aan dat hij een presentatie kan ondersteunen door gebruik te maken van software en hardware. 

 

In mijn lessen heb ik nog geen gebruik gemaakt van Socrative, maar ik ben wel bekend met het programma. Het lijkt me daarom ook erg leuk om dit te gaan doen met mijn klassen. Tegenwoordig heeft bijna iedere leerling wel een mobiele telefoon, dit wil ik voor mijn lessen wel controleren. Zo voorkom ik dat er niet een leerling zielig zit zonder telefoon, dan zou ik besluiten om Socrative in tweetallen te doen. Ik test dan niet de kennis van iedereen individueel, maar zo kunnen ze het wel doen. Op sommige scholen zijn ook Ipads of laptops beschikbaar, hiermee zou ik het ook kunnen gebruiken.

 

Voor mijn ICT-portfolio heb ik me verdiept in het programma

Socrative, als bewijs heb ik de handleiding

van Socrative toegevoegd. 

 

Op mijn 'Open elo' heb ik voor het vak 'Educatieve ICT-middelen' een topografie toets gemaakt. De leerlingen kunnen zo het gegeven land aanklikken in de kaart van Europa. Als afsluiting van de toets zijn er vragen die die leerlingen kunnen beantwoorden van waar of niet waar. Een voorbeeld van een vraag is; Turkije ligt ten westen van Griekenland. 

 

 

2.2.5 De docent toont aan dat hij kan werken met de elektronische leeromgeving, portfoliosoftwaren, (leerling gerelateerde) administratieve systemen van de school.

 

Dit ICT-portfolio is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast heb ik op mijn stage heb ik de aanwezigheid van de leerlingen gecontroleerd in het daarvoor bestemde programma die de school daarvoor gebruikte. Dit was 'Magister'. 

 

 

2.2.6 De docent toont aan dat hij educatieve softwaren, serious games en mobiele apps kan inzetten. 

 

Ik heb mijn leerlingen, zoals ook al eerder vermeld, niet met apps laten werken. Dit wil ik in de toekomst wel doen. Ik wil de leerlingen bijvoorbeeld gebruik laten maken van de Socrative-app, de Topomania-app en misschien is de WRTS app ook wel toe te passen op het gebied van aardrijkskunde. Er zijn vast nog meer apps op het gebied van aardrijkskunde, hierin wil ik me graag verdiepen. 

 

 

2.2.7 De docent toont aan dat hij foto's, video's en audio digitaal kan maken, bewerken/converteren, publiceren en delen. 

 

Door middel van een scanner kan ik niet-digitale formulieren digitaal maken. Ik leg het document op de juiste manier op het apparaat, sluit de klep en ik druk op scan. Het document komt dan als afbeelding op mijn computer te staan. Hiernaast is de lijst te zien met mijn gescande documenten. Als voorbeeld heb ik er feedback van een leerling bij gevoegd, deze formulieren heb ik in de klas uitgedeeld en daarna gescand met de scanner op mijn computer gezet. 

 

Foto's die ik heb gemaakt en eventueel bewerkt heb zijn te vinden op de home pagina van dit portfolio. Daar is een diavoorstelling te zien met verschillende foto's. Daarbij laat ik ook direct zien dat ik mijn foto's online kan publiceren. 

 

Video's bewerken heb ik geleerd bij de cursus filmen en monteren, hierover is hierboven al iets te lezen. (2.1.1)

 

 

2.2.8 De docent toont aan dat hij kan werken met digitale toets systemen. 

 

Hierover is al informatie te vinden op dit portfolio; Open elo, Socrative en SurveyMonkey. 

 

 

2.3 Storingen.

 

2.3.1 De docent is in staat om kleine storingen zelf te benoemen en/of te verhelpen. 

 

Vaak wanneer er een storing optreedt zijn de kabels niet goed aangesloten. Er zijn soms grapjassen die de stekkertjes verwisselen of er gewoon uit laten. Wanneer iets het niet doet controleer ik dus altijd of de kabels nog goed zijn aangesloten, wanneer dit niet het geval is sluit ik ze weer goed aan. En meestal is het probleem dan opgelost. Wanneer er een andere storing optreedt lees ik het even goed en probeer ik het op te lossen. Wanneer internet het nog wel doet kan ik hier altijd nog even kijken en anders schakel ik de technische dienst in van de school. Soms is er ook een leerling die het begrijpt, deze mag mij altijd helpen. 

 

 

 

bottom of page